Teknoloji

Pizzalarda böcek unu kullanımını da yasakladılar! İtalya Laboratuvarda Et ve Süt Üretimini Yasakladı

Merhaba. İtalyan hükümeti Salı günü laboratuvar et ve süt ürünleri üretimini yasakladı. Nedeni basit: İtalyan mutfak kültürünün korunması.

Detaylar haberimizde!

İtalya’nın sağcı hükümeti, laboratuvarda üretilen et ve diğer sentetik gıdaları yasaklayan bir yasa imzaladı. Tasarı, İtalyan beslenme mirasının ve sağlığının savunulmasını vurgulamaktadır.

Teklifin kabul edilmesi halinde, yasa ihlali nedeniyle yapımcıları 60.000 €’ya kadar para cezası bekliyor. Adı değiştirilen Tarım ve Gıda Egemenliği Bakanlığı’nın başkanı Francesco Lollobrigida, İtalya’nın yemek geleneğinin değerli olduğunu savunuyor. Ayrıca çiftçi lobisi de bu hareketi desteklemektedir.

Coldiretti ve ülkenin en büyük agronomistler derneği olan diğer tarım lobileri, son aylarda doğal gıdaların sentetik gıdalara karşı korunması çağrısında bulunarak yarım milyon imza topladı. İmzacılar arasında İtalya Başbakanı Giorgia Meloni de var.

Önerilen yasa tasarısını ilginç kılan şey, cırcır böceği ve çekirge gibi böceklerden elde edilen unların pizza veya makarnada kullanılmasını yasaklayan bir dizi hükümet kararnamesinden hemen sonra gelmesi.

İtalyan bakanlar, bu yasağın getirilmesinde İtalya’nın ödüllü Akdeniz diyetinin değerli bir yeri olduğunu ve Akdeniz diyetini korumak istediklerini belirtti.

Aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri partisinden Başbakan ile baş başa gelen Bay Lollobrigida, “Laboratuvar çalışmaları İtalyan yemek ve şarap kültürünün, kalitesinin ve geleneğinin korunmasını garanti etmez” dedi. Sentetik et ve süt üretimine karşı çıktı.

Salı günü bakanlar tarafından onaylanan teklife göre, hayvan hücrelerinden yapılan sentetik besinlerin üretimi yasaklanacak. Bu yasak, laboratuvarda yetiştirilen balıklar ve sentetik süt için de geçerli olacak.

Geçtiğimiz Kasım ayında, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA), “dikkatli bir incelemeden” sonra hücre kültürü tavuğu insan tüketimine uygun hale getirdi. 2020’de Singapur, laboratuvarda yetiştirilen tavuk eti için düzenleyici onay verdi.

Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nden şu ana kadar onay alınmamış olsa da, Avrupa Kurulu içinde hücre temelli tarımın “sağlıklı ve çevre dostu gıda sistemleri için umut verici ve yenilikçi bir çözüm olarak görülebileceği” öne sürülüyor.

Yorumcular bunu, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı nedeniyle İtalya’nın Avrupa Birliği içinde sentetik et satışına karşı çıkamaması olarak açıklıyor.

Uluslararası Hayvanları Koruma Örgütü (Oipa) ise laboratuvarda üretilen etin hayvan hücrelerinden gelmesine rağmen hayvan haklarına, çevresel sürdürülebilirliğe ve gıda güvenliğine zarar vermeyen “etik bir alternatif” olduğunu vurguladı.

Geçtiğimiz hafta İngiltere de bir yasa ile genetiği değiştirilmiş ürünlerin ticaretinin önünü açtı. Avrupa Birliği de sentetik et, süt ve tarım ürünleri üretimi konusunda katı değil.

İtalya’nın bu kararı tamamen kendi yemek kültürünü korumaya yönelik. Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarını bekliyoruz.

haber-artuklu.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu